Selecteer een pagina

Kies uw type handbescherming

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Handbescherming

Het dragen van werkhandschoenen wordt soms als lastig ervaren, maar het dragen van handschoenen geeft wel bescherming. Het is wel belangrijk dat de juiste handschoenen gedragen worden en dat ze zo comfortabel mogelijk zijn. Een goede risico- inventarisatie is belangrijk voor de keuze van de juiste handschoen.

Als er met scherpe onderdelen wordt gewerkt, dan zijn snijbestendige handschoenen een must. Werk je met chemicaliën dan moet je chemicaliën bestendige handschoenen dragen. Afhankelijk van welke gevaarlijke stof zal de keuze gemaakt moeten worden welke handschoen gekocht moet worden. Handschoenen moeten een maximaal draagcomfort bieden. Dit verhoogt de kans dat de handschoenen ook daadwerkelijk gedragen worden.

Niet alleen moeten werkhandschoenen op het werk worden gedragen, maar ook in en rond het huis liggen de gevaren op de loer.

Categorie handschoen

Alle veiligheidshandschoenen worden getest volgens specifieke regels om te garanderen dat ze voldoen aan de opgelegde normen. Alle veiligheidshandschoenen zijn conform aan de normen EN388, CE en EN420. Bepaalde beschermende handschoenen bezitten daarenboven ook een chemische weerstand, weerstand tegen indringen, tegen permeatie, tegen koude of warmte. De categorie geeft daarnaast op de handschoen geeft de mate van bescherming aan.

  • Catagorie 1: bescherming tegen minimale risico’s
  • Categorie 2: bescherming tegen middelzware risico’s
  • Categorie 3: bescherming tegen risico’s die ernstige en onomkeerbare schade aan de gezondheid kunnen veroorzaken

Normering

EN 374-2 EN374-2 : Weerstand tegen indringen
Een doeltreffende afwering tegen microbiologische risico’s.
EN 374-3 EN374-3 : Weerstand tegen permeatie door gevaarlijke stoffen
Doorlatendheid op moleculair niveau. Doorsijpeling min. 30 minuten. Code met 3 letters overeenkomstig de geteste producten.
EN 388; EN 388 Mechanische risico’s
Evaluatie van de weerstand:
– tegen slijtage (0 tot 4)
– tegen doorsnijden (0 tot 5)
– tegen scheuren (0 à 4)
– tegen gaten (0 tot 4)
EN 511 EN 511 Bescherming tegen de koude
A : Weerstand tegen tastbare koude
B : Weerstand tegen convectiekoude
C : Doordringbaarheid voor water
EN 407 EN 407 Thermische risico’s
Evaluatie van de weerstand
– tegen brandbaarheid (1 tot 4)
– tegen contactwarmte (1 tot 4)
– tegen convectiewarmte (1 tot 4)
– tegen stralingswarmte (1 tot 4)
– tegen kleine projecties van gesmolten metaal (1 tot 4)
– tegen grotere projecties van gesmolten metaal (1 tot 4)

Welke bescherming heeft u nodig?

De bescherming die u nodig hebt bepaalt u zelf in een risico-inventarisatie (RI&E). Zijn de werkzaamheden met gevaarlijke stoffen, dan wordt in de risico-inventarisatie bepaald om welke stof het gaat en wat de blootstellingsduur is. Afhankelijk hiervan bepaalt u welke handschoen van toepassing is.

Uit de RI&E blijkt ook welke handschoenen gebruikt moeten worden bij  mechanische belastingen.

 

Bescherming tegen chemische gevaren

Er zijn geen handschoenen die tegen alle soorten chemicaliën bescherming bieden. Het geschiktste handschoenmateriaal moet worden gekozen op basis van het type chemische stof. Handschoenen kunnen onder andere gemaakt zijn van latex, nitrilrubber, neopreen en butylrubber. Al deze typen hebben hun eigen doorlaatbaarheidseigenschappen. In de veiligheidsbladen van de betreffende stoffen staat genoemd welke beschermende handschoenen gedragen moeten worden.

Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere de permeatie- tijd, penetratietijd, vingergevoeligheid en pasvorm. Afhankelijk van het materiaal en de chemische stof vindt de permeatie (binnendringing) soms al na enkele seconden plaats. De keuze van de juiste chemische bestendige handschoen is soms lastig en dient altijd maatwerk te zijn.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag?

0592-865319 of  info@thpbm.nl